Μια ματιά στο μέλλον της Γεωργίας

Panos (Panayiotis) Chamakiotis
6 min readSep 4, 2020

--

Απόσπασμα από την ομιλία μου στο TEDx style event που διοργάνωσε η COMPO EXPERT Ελλάς στην αίθουσα του Thessaloniki Film Festival στις 12/4/2019 στη Θεσσαλονίκη με τίτλο “Game Changers: απ το λίπασμα στο Τρόφιμο”

Θα ήθελα στη πολύ σύντομη εισαγωγή μου, να μιλήσουμε για το μέλλον, το μέλλον… που ήδη συμβαίνει, και είναι αρκετό προβλέψιμο σε όλους μας.

- 150.000.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν σε λιγότερο από 10 χρόνια από τώρα παγκοσμίως.

- Περισσότερο από το 65% των νέων ανθρώπων με πτυχίο ή πρώτο πτυχίο, ήδη ψάχνουν για θέσεις εργασίας για δουλειές που θα εκλείψουν και δεν θα υπάρχει καμία ανταπόκριση.

- Από όλες τις μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, 7 στους 10 νέους υποψήφιους ζητούνται να έχουν μεγάλες γνώσεις στη ψηφιακή τεχνολογία, και 1 στους 3 δεν έχει καμία εμπειρία.

- Μετά το 2030 που τα ρομπότ θα μπουν στη ζωή μας σε μεγάλη κλίμακα, έχει υπολογιστεί παγκοσμίως θα εκλείψουν περίπου 800.000.000 θέσεις εργασίας από ανθρώπινο δυναμικό.

Αυτό είναι το μέλλον και το γνωρίζουμε από τώρα.

Μπροστά σε ένα microtribe 300 Ανθρώπων στον κλάδο του Τροφίμου

- Η Γεωργία από την άλλη, που όλοι εμείς υπηρετούμε σήμερα είναι ένας πάρα πολύ δυνατός τομέας, αλλά θα είναι πολύ πιο δυνατός τομέας στο άμεσο μέλλον, δηλαδή η γεωργία είναι μια σχετικά ασφαλής επιλογή για τα επόμενα χρόνια και είναι ένας χώρος που χωράει όλους μας, ανεξάρτητα από μορφωτικό επίπεδο, ανεξάρτητα από οικονομικό ή από κοινωνικό status. Είναι ένας χώρος που χωράει όλους μας, αρκεί να καταλάβουμε ότι πλέον το business as usual -να το πω στα ελληνικά -δεν ισχύει από εδώ και πέρα.

Η Γεωργία 4.0 όπως λέγεται, “Tο Μοντέλο Γεωργίας 4.0” δεν είναι μελλοντολογία, συμβαίνει δίπλα μας, συμβαίνει γύρω μας αυτή τη στιγμή και στηρίζεται ουσιαστικά σε πολλά πράγματα που έχουν σχέση με το οικοσύστημα και η ψηφιακή ιδιαίτερα γεωργία, δηλαδή η «Ευφυής Γεωργία», ουσιαστικά παγκοσμίως αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε πράγματα, αλλάζει τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και γενικά θα υπηρετεί στο μέλλον ακόμα περισσότερο το χρυσό κανόνα “more with less”, π.χ. να κερδίζουμε περισσότερα με μικρότερες παραγωγές, αυτό θα είναι το μοντέλο που θα επικρατήσει στο μέλλον.

Από την άλλη, στην Ελληνική Γεωργία, να σας δώσω ένα παράδειγμα για κάποιες χώρες που έχουν σχετικά το ίδιο μέγεθος με τη δικιά μας χώρα, η Ολλανδία παραδείγματος χάρη, παράγει μέσο όρο ανά στρέμμα 1750 ευρώ/στρέμμα,αξία. Το Ισραήλ, με λιγότερες εκτάσεις από την Ελλάδα παράγει 1250 ευρώ/ στρέμμα. Η Ελλάδα σήμερα παράγει μέσο όρο 190 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης όπως ξέρετε, η γεωργία πριν από πολλά χρόνια, (από 20 χρόνια), ήταν αν θυμάμαι καλά στο 18–20% του ΑΕΠ, σήμερα είναι στο 3% του ΑΕΠ, του ελληνικού ακαθάριστου προϊόντος, αυτό είναι το ποσοστό.

Οι πόροι που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ελλάδα, το 50% αυτών πηγαίνει σε λιγότερο από το 4% του ΑΕΠ, δηλαδή η γεωργία με 2–3% που είναι σήμερα στο ΑΕΠ απορροφά περίπου το 50% των κοινοτικών πόρων.

Τι σημαίνει αυτό; και γιατί γίνεται αυτό;

Γιατί ναι … αφορά το 2–3% αλλά στην γεωργία ανήκει και το 50% της αγροτικής γης και είναι φυσικά υπεύθυνη για το 100% των διατροφικών απαιτήσεων των καταναλωτών, για αυτό το λόγο η γεωργία είναι πολύ σημαντική.

Αλλά, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πολλές αλλαγές θα γίνουν πολύ γρήγορα σε πολύ σύντομο διάστημα και εκεί τι χρειάζεται να γίνει στην Ελληνική γεωργία;

Χρειάζεται να εισάγουμε, να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, χρειάζεται να εκπαιδευτούμε στις νέες τεχνολογίες, χρειάζεται ισχυρό branding, χρειάζονται οικονομίες κλίμακας, χρειάζεται οι παραγωγοί να οργανωθούν σε ομάδες, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οργανωμένοι λιγότερο από το 22%, χρειάζεται να οργανωθούν σε ομάδες που έχουν άμεση σχέση με την απορρόφηση των πόρων, που έρχονται από το εξωτερικό, χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε την αποδοτικότητα της γης.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνουνε αυτά, παρά να καταλάβουμε ότι εμείς οι ίδιοι και το μοντέλο που σήμερα εξυπηρετούμε θα εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια και πρέπει να το αλλάξουμε, γιατί η γεωργία πηγαίνει σε λιγότερα χέρια, η γη πηγαίνει σε λιγότερα χέρια, γίνεται πολύ πιο επιχειρηματική από το σημερινό «motto» που έχουμε όλοι που δουλεύουμε στη γεωργία και κάνουμε συνεργασίες και λέμε: «customer value», αυτό το customer value, δηλαδή η αξία στον συνεργάτη να το πω πιο ελεύθερα θα πάψει να υπάρχει,

θα γίνει «Ecosystem Value», δηλαδή θα γίνει στροφή στην αξία του οικοσυστήματος, η γεωργία θα ανήκει περισσότερο στην υπηρεσία και όχι τόσο στο εμπόριο, όπως είναι σήμερα.

Γι αυτό λοιπόν σήμερα είναι μια ξεχωριστή βραδιά για εμάς, γιατί πραγματικά όπως είπε ο Χρήστος, ναι είμαστε μια εταιρεία Λιπάσματος, αυτό νομίζαμε ότι είμαστε τα περασμένα χρόνια, και πράγματι είμαστε με την έννοια ότι έχουμε προϊόντα που πουλάμε, πρώτες ύλες, λιπάσματα, specialties για αγροτική χρήση και είμαστε και τόσο Πατρινοί! …ώστε να θεωρούμε ότι έχουμε και τα καλύτερα προϊόντα στην αγορά!!!!!!!!

Αλλά πραγματικά εδώ και πολλά χρόνια αντιληφθήκαμε ότι αυτό δεν είναι σωστό, και προσπαθώ και εγώ από την θέση που είμαι (Ευρώπη, Αφρική & Μέση Ανατολή) να επηρεάσω, να εμπνεύσω και τις ομάδες που δουλεύω αλλά και τον τρόπο συνεργασίας, τον τρόπο δουλειάς, ότι δηλαδή πρέπει να αυξάνουμε τις συνεργασίες και ότι απλώς είμαστε ένα μικρό κομμάτι, σε μια πολύ μεγαλύτερη αλυσίδα, άρα δηλαδή, η γεωργία είναι ένας κρίκος στο τρόφιμο, άρα στην διατροφή.

Όπως λένε μια επιχείρηση που έχει τρένα δεν ανήκει στον τομέα των τρένων αλλά στον τομέα της συγκοινωνίας, έτσι λοιπόν και εμείς που έχουμε τις εισροές στην γεωργία, όλοι εμείς ανήκουμε στο τομέα της (ΔΙΑ)ΤΡΟΦΗΣ (food chain).

Έτσι λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία 4–5 χρόνια, αρχίσαμε να δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο, να αναδείξουμε κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο εύκολο
: — ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ- :
συνεργασία με εμπιστοσύνη του ενός κρίκου στον άλλο, ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, κανένας δεν είναι πιο σημαντικός από τον άλλο.

Έτσι διαλέξαμε να κάνουμε αυτά τα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που θα δείτε σήμερα. Είναι απλώς κάποια από τα συνολικά προγράμματα που κάνουμε.
Και τι περιλαμβάνουν;
- μια μικρή συνεργασία μεταξύ πρωτοπόρων ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ανά περιοχή, δηλαδή ανθρώπων που έχουν άμεση επαφή με τους αγρότες αλλά συγχρόνως έχουν και ένα προφίλ εξωστρεφές, με καθετοποιήσεις, ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες, ανοιχτοί στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση, που πιστεύουν ότι η αξία και το κέρδος δεν έρχεται μόνο από την καλύτερη τιμή αλλά από το καλύτερο αποτέλεσμα προς τον αγρότη.

Διαλέξαμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους, εμείς από την άλλη πλευρά με τα προϊόντα μας, και την τεχνογνωσία μας, θεωρούμε ότι δώσαμε το κάτι παραπάνω και φυσικά οι ΑΓΡΟΤΕΣ, διαλέξαμε μεταξύ των σημαντικών, με την έννοια της διαφοροποίησης αλλά και ότι είναι αξιόπιστοι, αγρότες της κάθε περιοχής που μπορούν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία, ας πούμε με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, για να βγάλουνε ένα τελικό προϊόν.

Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι αυτού που ίσως είδατε στο βίντεο, είναι ένα κομμάτι του KEYS My CROPS που είναι ένα Project εξωστρέφειας της εταιρείας, το έχουμε σε όλη την Ευρώπη και ουσιαστικά αυτά τα προγράμματα στην Ελλάδα, αποτελούν ένα μικρό κομμάτι αυτού του μεγάλου KEYS My CROPS Project, που τι σημαίνει;

“KEYS My CROPS” μια παράφραση: “…δίνουμε τα κλειδιά της Γνώσης στους Συνεργάτες μας, δηλαδή δίνουμε τα κλειδιά της καλλιεργητικής γνώσης στους συνεργάτες μας, για να αναπτυχθούμε μαζί με αυτούς στο μέλλον και να αναπτυσσόμαστε μαζί ως partnership…”

Έτσι λοιπόν,
- έχουμε μια εταιρεία που βάζει Τεχνογνωσία, Καινοτομία και Προϊόντα,
- έχουμε Γεωτεχνικούς που βάζουν την Εμπειρία τους, τη Γνώση τους, την Όρεξη τους, τη Δουλειά τους, την Τεχνική Γνώση και
- έχουμε και Αγρότες που είναι πρωτοπόροι και είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο παραγωγής.

Αυτά γιατί τα κάναμε; ποιος ο λόγος που έγιναν αυτά:

Γιατί θέλουμε να φτάσουμε σε ένα ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ, αλλιώς δεν έχει καμία σημασία, αυτό που κάνουμε θα είναι θεωρία αν με κάποιο τρόπο δεν φτάσει το τελικό προϊόν.

Σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο που είναι ένας από τους πολύ επιτυχημένους guru, ξέρει να πουλάει προϊόντα, ξέρει να ταξιδεύει τα προϊόντα εκτός Ελλάδος, έχουμε τον κ. Άρη Κεφαλογιάννη που θα μιλήσει μετά και ο άνθρωπος αυτός έχει αποδείξει, ως Ιδρυτής και Αντιπρόεδρος της Gaea Products S.A. με δράσεις στο εξωτερικό (Καναδά, USA, Γερμανία — έχω μείνει ίσως πίσω, είναι και άλλα που δεν ξέρω!), ότι μπορεί να ταξιδέψει το καλό ελληνικό αγροτικό προϊόν στο εξωτερικό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, το ταξίδι αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο.

Και έτσι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα είμαστε εδώ στην Θεσσαλονίκη, αυτός είναι ο λόγος που διαλέξαμε σε αυτή τη βραδιά, διαλέξαμε και μια τελείως διαφορετική αίθουσα αυτή του Thessaloniki International Film Festival, θα δείτε δεν έχει καμία σχέση με τις αίθουσες ή με τον τρόπο που κάνουν παραδοσιακά τις ομιλίες οι εταιρείες σαν και εμάς.

Έτσι για να δείξουμε την διαφορετικότητα, να δείξουμε ότι είμαστε ξεχωριστοί, οι Πρωταγωνιστές είστε εσείς, είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, άρα

- 10 προγραμματα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ με 30 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Επιστήμονες Γεωτεχνικοί και Πρωτοπόροι Παραγωγοί- .

Αυτό ήρθαμε να γιορτάσουμε σήμερα, και θα το γιορτάσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο.

Σας εύχομαι καλή απόλαυση και πραγματικά σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους σας ξεχωριστά που είσαστε εδώ πέρα μαζί μας.

Καλή απόλαυση!!

--

--

Panos (Panayiotis) Chamakiotis

Regional Director EMEA (Europe, Middle East & Africa) at COMPO EXPERT GROUP. Born in Greece. Lives in Barcelona, Spain.